RAKENNUSTERVEYS KUNTOON
Ratkaisut sisäilmaongelmiin
RATKAISUT SISÄILMAONGELMAN SELVITTÄMISEEN JA TARVITTAVIEN KORJAUSTOIMENPITEIDEN MÄÄRITTÄMISEEN
Sisäilman tutkiminen
Sisäilman tutkiminen on monivaiheinen prosessi, joka voi sisältää useita erilaisia menetelmiä ja mittauksia riippuen lähtötilanteesta ja siitä, mitä tarkalleen ottaen halutaan selvittää.
Sisäilman ongelmia lähdetään ratkomaan alkutilanteen kartoituksella ja alustavalla riskiarviolla. Tutkimusten alussa haastatellaan käyttäjiä, tilaajaa tai rakennuksen toiminnasta vastaavaa. Kohdekäynti paikan päällä ennen varsinaisten tutkimusten aloittamista, auttaa tutkimussuunnitelman laatimisessa, jotta tutkimukset osataan kohdistaa oikein. Lähtötilanteen kartoituksella pyritään tunnistamaan ongelmiakohtia ja -alueita, tunnistamaan riskirakenteita ja mahdollisia sisäilman laatuun vaikuttavia riskejä.
Aistinvaraiset menetelmät sisäilman laadun arvioinnissa ovat tärkeä osa tutkimuskokonaisuutta. Sisäilman tai rakennusmateriaalien epäpuhtauksien selvittämiseksi voidaan ottaa myös näytteitä laboratorioanalyysejä varten. Näytteiden avulla tutkitaan esimerkiksi homeen, bakteerien, mineraalivillakuitujen, kemiallisten yhdisteiden, radonin, asbestin tai muiden erilaisten allergeenien ja epäpuhtauksien esiintymistä sisäilmassa tai rakennusmateriaalissa. Tutkimusten lisänä tai kohdentamisen apuna voidaan käyttää myös homekoiratutkimuksia.
Jos epäillään, että tietyt materiaalit rakennuksessa aiheuttavat sisäilmaongelmia, voidaan ottaa näytteitä näistä materiaaleista. Materiaalinäytteistä voidaan etsiä mm. mikrobeja, VOC-yhdisteitä, asbestia, PAH-yhdisteitä tai muita haitallisia aineita. Rakennusmateriaalien merkitystä sisäilman laadun kannalta arvioidaan tarkastelemalla rakenteiden mahdollisia ilmavuotoreittejä, rakennuksen ilmanvaihtojärjestelmän toimintaa sekä ilmavirtausten liikettä mm. paine-eromittausten avulla.
Sisäilman laatua voidaan selvittää myös olosuhdeseurannan avulla. Olosuhdeseurannassa sisäilman olosuhteita seurataan tallentavan mittarin avulla tyypillisesti noin kahden viikon ajan. Olosuhdeseuranta sisältää esimerkiksi lämpötilan, kosteuden, hiilidioksidipitoisuuden ja paine-eron mittaukset.
Sisäilmatutkimukset voidaan kohdentaa tietylle alueelle rakennuksessa tai niiden avulla voidaan selvittää kokonaisvaltainen kuva rakennuksen kosteus- ja sisäilmateknisestä kunnosta ja mahdollisista sisäilman laadun riskitekijöistä.
Tarjoan apua ja ratkaisuja sisäilmaongelmien selvittämiseksi ja tarvittavien korjaustoimenpiteiden määrittämiseksi. Sisäilmatilanteen kokonaisuus huomioiden on tärkeää, että tutkimukset suorittaa pätevä ja koulutettu ammattilainen, jotta ongelmat saadaan kattavasti selvitettyä sekä oikeat ja riittävät korjaustoimenpiteet määritettyä.
Sisäilmanäytteet ja olosuhdeseuranta
Sisäilma- ja materiaalinäytteiden otto ja tulosten tulkinta. Näytteiden analysoinnissa käytetään FINAS-akkredoituja testauslaboratorioita.
Sisäilman olosuhdeseuranta on tehokas apu sisäilman laadun arviointiin joko yksinään tai osana sisäilmatutkimuksia.
Tyypillisimpiä sisäilman olosuhdeseurantamittauksia ovat:
- lämpötilaseuranta
- suhteellisen kosteuden seuranta
- hiilidioksidipitoisuuden seuranta
- paine-eroseuranta
- radonpitoisuuden seuranta
Sisäilmatutkimukset
Tutkimuksen sisältö ja laajuus määräytyy kohteen ja tarpeen mukaan.
Tyypillisimpiä tutkimuksia ovat
Sisäilmakatselmus
Sisäilmakatsastus
Kosteuskartoitus
Hajuhaittatutkimus
Sisäilmatutkimus
Kosteus- ja sisäilmatekninen kuntotutkimus
Sisäilmastoselvitys
Sisäilmatutkimusten ohella osallistun sisäilmatyöryhmätyöskentelyyn.
Kuinka hallita sisäilmaongelmaa ja saavuttaa terveellinen sisäilma?
Sisäilma-asioiden hallinta ja sisäilmaongelmien ennaltaehkäisy
On paljon toimenpiteitä, joiden avulla voidaan edistää terveellistä sisäilmaa sekä ehkäistä sisäilmaongelmia tehokkaasti. Sisäilmaongelmien ehkäisemiseksi on tärkeää, että rakennuksen kunnossapitoa toteutetaan säännöllisesti ja peruskorjaustoimenpiteet toteutetaan oikea-aikaisesti.
Ennakoivan kiinteistönhoidon avulla varmistetaan, että rakennuksen tekniset järjestelmät ja rakenteet pysyvät hyvässä kunnossa, millä ehkäistään myös kalliiden korjausten tarvetta. Säännölliset tarkastukset, kuten ilmanvaihdon, lämmitysjärjestelmien ja kosteudenhallinnan seuranta, auttavat ehkäisemään ongelmia jo ennen niiden syntymistä. Säännöllisten tarkastusten toteutumista hallitaan huoltokirjojen ja kunnossapitosuunnitelmien avulla.
Ennakoiva kiinteistönhoito pidentää kiinteistön käyttöikää, parantaa energiatehokkuutta ja sisäilman laatua. Samalla varmistetaan turvallinen ja viihtyisä asuin-, työ- tai oppimisympäristö kaikille rakennuksen käyttäjille.
Sisätilojen kalustus, käyttö- ja siivouskäytännöt vaikuttavat myös tilojen sisäilman laatuun. Pöly, lika ja muut epäpuhtaudet voivat korostaa ja voimistaa joidenkin sisäilma-altisteiden vaikutusta, minkä vuoksi siivouksen tasoon tulisi kiinnittää erityistä huomioita sisäilmaongelmaisissa kohteissa.
Nopea reagointi on tärkeää, kun epäillään mahdollisia sisäilmaongelmia. Epäilykset voivat herätä hajuhaittojen, tilojen käyttäjien oireilun, näkyvien kosteusvaurioiden tai muiden epätavallisten olosuhteiden vuoksi. Ajantasainen ja riittävän laaja-alainen viestintä on tärkeä osa sisäilmaongelmien ratkaisussa.
Tiedota rakennuksen käyttäjiä ja huoltohenkilöstöä tunnistamaan sisäilmaongelmien merkit ja perehdytä heidät kiinteistön tai organisaation tai kunnan toimintamalliin sisäilmatilanteissa.
Sisäilma-asioiden hallinta
- Hyviä käytäntöjä sisäilma-asioiden hallinnassa ovat muun muassa ennakoiva kiinteistönhoito, erilaiset toimintamallit terveellisen sisäilman saavuttamiseksi ja ylläpitämiseksi, toimijoiden selkeät roolit ja vastuut prosessissa sekä tehokas viestintä.
- Autan sisäilma-asioiden hallinnassa esimerkiksi sisäilmaongelman koordinointipalvelun tai altistumisolosuhteiden arvion avulla.
- Palvelumuotoilua hyödyntäen laadin myös organisaatiollenne selkeät toimintamallit sisäilmaongelmien ratkaisuun ja sisäilmakorjausten seurantasuunnitelmat.
- Laadin myös korjaussuunnitelmia sisäilmakorjauksiin.
Sisäilmaongelmien ennaltaehkäisy
- Autan sisäilmatilanteiden ennaltaehkäisyssä mm. ennakoivien sisäilma-arvioiden sekä erilaisten RTA-lausuntojen sekä koulutus- ja luentopalveluiden muodossa.
- Luentopalvelut toteutan rakennusterveysasiantuntijan pätevyydellä hyödyntäen monipuolista koulutustaustaa ja vahvaa työkokemusta sisäilma-asiantuntijana